Αν και αρχικά grooming σήμαινε την περιποίηση των τριχωτών κατοικιδίων πλέον η λέξη έχει γίνει συνώνυμο της ανδρικής περιποίησης.

Με καταβολές από την αρχαία Αίγυπτο ή και ακόμη παλαιότερα, η περιποίηση του σώματος και ειδικά της τριχοφυΐας πάντοτε αποτελούσε σημαντική καθημερινή ενασχόληση για κάθε άνθρωπο, κάθε κοινωνικής προέλευσης και καταβολών.

Άλλες φορές επιθυμητή και άλλες ανεπιθύμητη η ανάπτυξη ή η απόπτωση των τριχών είναι κυρίως αποτέλεσμα των ορμονών του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και κάποιες φορές επίκτητο αποτέλεσμα.

H τεστοστερόνη είναι η κύρια ορμόνη που σχετίζεται με την τριχοφυΐα, γι’ αυτόν τον λόγο και οι άνδρες είναι περισσότερο τριχωτοί από το ασθενές φύλο. Όμως, η ίδια ορμόνη είναι εκείνη που συμβάλλει στη δημιουργία της φαλάκρας, της ανδρογενούς αλωπεκίας.

Η διαχείριση των τριχών του σώματος και η περιποίηση των περιοχών όπου αυτές αναπτύσσονται αποκαλείται body grooming.

Τα τελευταία χρόνια συνεχώς και περισσότερο οι άνδρες δίνουν όλο και περισσότερη σημασία στη τριχοφυΐα τους και έτσι έχει προκύψει μια ολοκληρωμένη διαδικασία περιποίησης των τριχωτών ή και όχι τόσο τριχωτών σημείων.

Όντας μια τέχνη με παρελθόν παράλληλλο με την εξέλιξη του ανθρώπου (είναι ίσως το δεύτερο αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου), η περιποίηση, το grooming, δηλαδή, στους άνδρες έχει τεράστια σημασία για την καθημερινότητά τους.

Το γένι, το μούσι, τα fade μπορούν να αναδείξουν ή να μετριάσουν χαρακτηριστικά του ανδρικού προσώπου. Ιστορικά το μούσι ή τα γένια και εν γένει η τριχοφυΐα υπήρξε δείγμα κύρους, κοινωνικού status και, όπως είναι φυσικό, αρρενωπότητας.

Οι σύγχρονοι μπαρμπέρηδες αναζητούν και αναμοχλεύουν το παρελθόν του grooming και πλέον κάθε μπαρμπέρης μπορεί να προσφέρει κουρέματα και περιποίηση προσώπου υψηλού επιπέδου με πραγματικά ιστορικές καταβολές αναφορικά με το στυλ.

LEAVE A REPLY